علت بی علاقگی فرزندم به درس چیست؟ +10 راهکار کاربردی برای دانش آموزان

علت بی علاقگی فرزندم به درس چیست؟ +10راهکار کاربردی برای دانش آموزان

شاید خیلی از شما تا به حال احساس کرده باشید که به درس خواندن علاقه ندارید و یا میگویید از درس خواندن خسته شدم و یا اگر شما یکی از والدین دانش آموزان هستید که این مقاله را میخوانید احتمالا این جملات را از فرزندتان شنیده اید و این موضوع باعث نگرانی شما شده است و ممکن است از خود بپرسید چرا فرزندم به درس علاقه ندارد؟ باید بدانید هیچ انسانی به ذات از درس خواندن متنفر نیست. زیرا همه دانش‌آموزان هدف‌هایی را در ذهن می‌پرورانند و دوست دارند که برای رسیدن به آن‌ها تلاش کنند. پس باید علت این بی علاقگی را پیدا کرده و بدانیم رفتار صحیح با فرزندی که به مطالعه علاقه ندارد چیست؟ در ادامه این مطلب از وبلاگ آموزشی سلام البرز به بررسی این موضوع خواهیم پرداخت .

چرا نوجوانان به درس خواندن بی علاقه ای میشوند؟

بی علاقه بودن و بی‌انگیزگی دانش آموزان نسبت به درس خواندن، تبدیل به موضوعی رایج و نگرانی اصلی والدین گردیده است. هر شخص با توجه به سن، جنسیت، فرهنگ، ارزش‌های خانوادگی، ویژگی‌های شخصیتی و… می‌تواند علاقه های متفاوتی با هم‌سالان خود داشته باشد. گاهی حتی فرزندان یک خانواده نیز علاقه های متفاوتی نسبت به هم دارند به همین دلیل علت های درس نخواندن هم در هر فردی متفاوت از فرد دیگر می باشد.

علت های بی علاقگی به درس خواندن و راهکار آن

برخی از علت های بی علاقگی جوانان و نوجوانان به درس خواندن شامل موارد زیر میشود :

استعدادیابی غلط

یکی از مشکلات بزرگی که قالبا برای نوجوانان پیش می آید قربانی کردن استعدادها و علایق شخصی دانش آموز به دلیل تعصب و طرز فکر قدیمی در مورد رشته های تحصیلی می باشد. با استعدادیابی غلط و پا گذاشتن در مسیر اشتباه، ممکن است یک گرافیست خوشحال و موفق تبدیل به یک دانشجوی افسرده در رشته ی ریاضی شود که همیشه بی انگیزه پشت کنکور باقی میماند.

برای حل این مشکل بهتر است اجازه دهید دانش آموزان با علاقه خودشان رشته تحصلی خود را انتخاب کنند و شما تنها بعنوان حامی و یک راهنمای خوب به آن ها مشاوره دهید و بستر کسب اطلاعات بیشتر راجع به آینده رشته ها و کسب و کارها را برای آن ها فراهم نمایید.

درس خواندن زیاد بدون استراحت به مدت طولانی

بعضی اوقات به دلیل وجود آزمون‌های ورودی مختلف در مقاطع متفاوت، فشار روانی زیادی بر دوش دانش‌آموزان و حتی خانواده آن‌ها است و کودکان سعی می‌کنند به هر نحوی که شده خود را برای این امتحانات آماده کنند. درنتیجه عده بسیار زیادی از آن‌ها حتی از زمان تفریح، تغذیه و استراحت خود می‌زنند تا بیشتر و بیشتر مطالعه کنند؛ اما باید توجه کرد که نپرداختن به نیازهای اساسی و انسانی هر فرد، تنها باعث به وجود آمدن مشکلاتی درزمینه سلامت جسمی و روحی آن‌ها می‌گردد. همچنین، به‌مرور و بعد از گذشت چند سال، از علاقه و میل اولیه افراد برای تحصیل به‌شدت کاسته می‌شود.

عدم تشویق از سوی والدین

از نظر روانشناسی تاثیری که تشویق بر روی روان افراد میگذارد و انگیزه ای که به افراد میدهد انکار ناپذیر است از این سو بهتر است نسبت به تشویق کلامی و توجه به تلاش های فرزندتون بیشتر توجه کنید و به این موضوع را دست کم نگیرید.

نداشتن انگیزه کافی

بسیاری از دانش‌آموزان دچار بی‌انگیزگی برای درس خواندن می‌شوند. دلایل اصلی این بی انگیزگی می‌تواند موارد زیر باشد:

  • نداشتن برنامه‌ریزی مناسب و تلنبار کردن دروس برای شب امتحان
  • دشوار بودن تکالیف درسی و تمرینات
  • داشتن مشکلات خانوادگی و عدم داشتن چشم‌انداز روشن برای آینده
  • وسواس فکری و کمالگرایی
  • بی معنی بودن درس خواندن
  • مشکلات مالی و عدم دسترسی به منابع درسی مناسب

با پیدا کردن دلیل بی انگیزگی، می‌توانید دید بهتری نسبت به فرزند خود داشته باشید و مشکل را ریشه‌ای‌تر برطرف کنید. مراجعه به یک روانشناس یا مشاور تحصیلی در اینجا به شما کمک می‌کند و باعث افزایش انگیزه برای درس خواندن می‌شود.

چگونه انگیزه درس خواندن را ایجاد کنیم ؟

درس خواندن برای بسیاری از دانش‌آموزان اقدامی کسل‌کننده و دشوار است. اما با یک سری راهکار می‌توانید آن را جذاب‌تر کنید. انجام این کارها باعث افزایش انگیزه برای درس خواندن می‌شود:

  1. برای خود هدف های کوتاه مدت و بلند مدت ایجاد کنید.
  2. یادداشت برداری روی برچسب و کاغذهای رنگی را امتحان کنید.
  3. به صورت گروهی درس بخوانید.
  4. استفاده از خودکار و هایلاترهای رنگی برای یادداشت‌برداری را فراموش نکنید.
  5. برنامه‌ریزی درسی داشته باشید و دفتر برنامه ریزی تهیه کنید.
  6. از تصاویر برای به خاطر سپردن مطالب استفاده کنید.
  7. احساس ناامیدی نداشته باشید و فقط خودتان را با خودتان مقایسه کنید.
  8. از ضبط کردن صدا و گوش دادن دوباره و دوباره به آن استفاده کنید.
  9. به توانایی هایتان ایمان داشته باشید و به جای فرار از درس خواندن با شجاعت به سراغ آن بروید.
  10. کمالگرایی را کنار بگذارید هیچ چیز در ابندا عالی نیست ولی با ادامه دادن عالی میشود.

راهکار های مقابله با بی انگیزگی و تنبلی در درس خواندن

پیش تر با علت های درس نخواندن و بی انگیزگی دانش آموزان آشنا شدید در مرحله بعد باید بدانید که در این مواقع چه برخوردی داشته باشید و از چه راهکارهایی استفاده کنید.

دور کردن تلفن همراه

تلفن همراه و فضای مجازی یکی از عوامل موثر در دوری از درس‌خواندن است. این دستگاه کوچک آنچنان افراد را به خود مشغول می‌کند که آن‌ها گذر زمان را حس نمی‌کنند، یا اگر آن را کنار بگذارند و به سراغ کار دیگری مثل درس بروند، دوست دارند آن کار را رها کنند و دوباره به سمت تلفن‌شان بروند.

برای اینکه بتوان تلفن را کنار گذاشت، بایدبرنامه ریزی کرد. و تا زمان مقرر شده فقط درس خواند. و ازگوشی استفاده نکرد. در مواردی که انجام این کار سخت است. می‌توانید تلفن خود را به یکی از اعضای خانواده دهید. از او بخواهد تا ساعت مشخص، تلفن را به شما پس ندهد. و یا از برنامه ها و اپلیکیشن های کنترل زمان استفاده از گوشی استفاده نمایید. برخی از این نرم افزارها عبارتند از :

  • اپلیکیشن Forest.
  • اپلیکیشن QualityTime
  • اپلیکیشن OffTime
  • اپلیکیشن Moment.
  • اپلیکیشن Break free
  • اپلیکیشن AppDetox

استفاده از قانون 5 دقیقه

اگر برای شروع درس خواندن و یا دیگر امور روزمره تعلل ایجاد می کنید و همیشه برای کار های خود وقت کم می آورید توصیه می کنیم که از قانون پنج دقیقه استفاده کنید. این قانون می‌گوید که اگر کاری را عقب انداخته اید فقط ۵ دقیقه زمان صرف کنید و فضای کافی به وجود بیاورید و کارهای عقب مانده تان را انجام دهید. در این روش با وجود هر سختی، خستگی و یا هر مشکل دیگری که وجود دارد، شما باخود عهد ببندید که ۵ دقیقه درس‌بخوانید. بعداز پنج دقیقه میبنید آنقدرها هم‌که فکر می‌کنید درس‌خواندن سخت نیست.

درس خواندن را برای فرزندتان معنادار کنید

در ادامه اگر شما یکی از والدین هستید که این مقاله را میخوانید باید بدانید که فرزند شما باید درک کند که برای پدر و مادرش درس نمی‌خواند بلکه این کار را برای خودش انجام می‌دهد تا به هدفی شخصی دست یابد.

همچنین فراموش نکنید که به فرزند خود در پیدا کردن هدف شخصی اش کمک کنید که برنامه یا رویای شغل آینده‌‌اش را نیز در ذهن خود تجسم و برای آن برنامه ریزی کند .

کلام آخر

در این مطلب از سایت سلام البرز درمورد علت های بی انگیزگی و نداشتن علاقه به درس خواندن در دانش آموزان صحبت کردیم همچنین گفتیم بهتر است در تمامی مراحل تحصیلی والدین ، حامی و مشوق فرزندان خود بوده و درصورت نیاز به راهنمایی ان ها بپردازند . همچنین شما میتوانید جهت مشاوره و ثبت نام، از طریق شماره های درج شده در سایت با مشاورین ما در سلام البرز تماس حاصل نمایید.

مقالات و نشریه‌های مجموعه مدارس سلام

پیام جناب آقای دکتر فاضل مدیر عامل مجموعه مدارس سلام به مناسبت شروع سال تحصیلی جدید

پیام جناب آقای دکتر فاضل، مدیرعامل محترم مجموعه مدارس سلام به مناسبت آغاز سال تحصیلی ۱۴۰۰-۱۳۹۹پیام جناب آقای دکتر فاضل، مدیرعامل محترم مجموعه مدارس سلام به مناسبت آغاز سال تحصیلی ۱۴۰۰-۱
جهت دریافت اطلاعیه ها و اخبار مجموعه مدارس سلام شماره تماس یا ایمیل تان را وارد کنید