درمان چاقی کودکان، عوارض و راهکارها !

درمان چاقی کودکان، عوارض و راهکارها !

درمان چاقی کودکان باید توسط بهترین پزشک متخصص تغذیه و رژیم درمانی صورت بگیرد. چاقی یکی از مشکلات جدی در کودکان است و در حال حاضر یک کودک از هر ۴ کودک چاق هستند. این وضعیت موجب افزایش خطر بروز بیماری‌های جدی مانند دیابت، بیماری قلبی و آسم در کودکان می‌شود.

 پیشگیری از چاقی و درمان آن در دوران کودکی به محافظت از سلامت کودک کمک می‌کند. ما در این نوشته،  قصد داریم به بررسی راهکارهای درمان چاقی کودکان بپردازیم. اگر در بین افراد خانواده شما، کودک چاقی وجود دارد، بهتر است این مقاله از دبستان سلام البرز را بخوانید تا با این راهکارها آشنا شوید.

علائم چاقی کودکان چیست؟

 اگر شما هر کدام از ویژگی های زیر را در کودک خود مشاهده کرده اید، به پزشک متخصص اطفال مراجعه کنید تا اقدامات لازم انجام شود.

  • وقتی آنها از لحاظ جسمی، بزرگتر از بچه های دیگر در کلاس خود هستند.
  • وقتی آنها لباس هایی را می پوشند، که برای سنشان خیلی بزرگ هستند.
  • هنگامی که آنها به اندازه بزرگسالان مصرف می کنند (یا بیشتر) غذا می خورند.
  • هنگامی که آنها به راحتی از تمرینات خسته می شوند.
  • هنگامی که آنها از رژیم های متعادل رنج می برند، و مواد غذایی طلب می کنند.
  • هنگامی که آنها بیش از سه ساعت در روز تلوزیون تماشا می کنند.
  • هنگامی که آنها همیشه گرسنه هستند.

البته لازم به ذکر است که همه کودکانی که مقداری وزن بیشتر دارند، لزوما چاق نیستند. برخی از کودکان، نسبت به همسن و سالان خود، هیکل درشت‌تری دارند. کودکان، به طور معمول، مقادیر مختلفی از چربی بدن را در مراحل مختلف رشد، حمل می‌کنند. بنابراین نمی‌توانید از ظاهر فرزندتان، دقیقا بگویید که اضافه وزن دارد یا نه. شاخص توده بدنی (BMI) ، با استفاده از قد و وزن، به شما کمک می‌کند تا بدانید برای فرزند شما چه وزنی مناسب است.

عوارض چاقی

بیماری بر اثر چاقی: چاقی در کودکان منجر به آسیب مغزی و حملات قلبی نمی‌شود ولی در بزرگسالی برای آن‌ها مشکلات بسیاری را به وجود می‌آورد. در بزرگسالی احتمال مبتلا شدن به بیماری‌هایی مانند اختلالات کبدی، فشار خون، کلسترول بالا، دیابت به میزان زیادی بالا می‌رود.

عوارض جسمی

  • مشکلات مفصلی
  • دیابت
  • فشارخون بالا
  • بیماری قلبی
  • کلسترول بالا

عوارض روانی

  • کاهش اعتماد به نفس
  • افسردگی
  • احساس گناه

دلایل چاقی در کودکان

نوشیدنی‌های قندی

نوشیدنی‌های قندی یکی دیگر از عوامل موثر در چاقی است. تصور می‌شود که نوشیدنی‌های قندی فقط به نوشابه‌ها محدود می‌شود اما آبمیوه‌ها و سایر نوشیدنی‌های شیرین نیز در این گروه قرار می‌گیرند. بسیاری از مطالعات در رابطه با مصرف نوشیدنی‌های قندی نشان می‌دهند که این نوشیدنی‌ها بر چاقی کودکان تاثیر می‌گذارند زیرا مصرف این نوشیدنی‌ها منجر به دریافت کالری بالایی می‌شود.

مصرف فست فود‌ها

مصرف بیش از اندازه­ی فست­ فود‌ در سال‌های اخیر به علت چاقی کودکان مرتبط است. بسیاری از خانواده‌ها به ویژه خانواده‌هایی که والدین آن‌ها در خارج از خانه کار می‌کنند غذاهای فست­فودی را بیشتر استفاده می‌کنند زیرا استفاده از آن‌ها راحت است همچنین این نوع غذاها مورد پسند فرزندانشان قرار می‌گیرد. مواد غذایی­ که در فست­فود‌ها استفاده می‌شود، موادی ناسالم با ارزش غذایی پایین و حاوی مقدار زیادی کالری است که استفاده بیش از اندازه از آن­ها منجر به چاقی می‌شود.

وراثت و عوامل ژنتیکی

همان‌گونه که افراد بلندقد صاحب فرزندان بلندقد می‌شوند، افراد چاق و مبتلا به اضافه وزن نیز احتمالاً صاحب فرزندان چاق خواهند شد. گفته می‌شود که در حدود یک‌چهارم از موارد چاقی کودکان به عوامل وراثتی بستگی دارد. به‌ندرت عارضه‌های ژنتیکی خاص مثل سندرم پرادر ویلی باعث ایجاد چاقی در کودکان می‌شوند. برخی از اختلالات نادر ژنتیکی باعث چاقی مفرط در کودکان می‌شوند. در بسیاری از افراد دیگر، عملکرد چند ژن دیگر به همراه یکدیگر سبب آسیب پذیری بیشتر کودکان نسبت به چاقی می‌شود. اگر کودک سابقه‌ی فامیلی اضافه‌وزن وجود داشته باشد، والدین باید به رعایت رژیم غذایی سالم در کل خانواده توجه بیشتری داشته باشند.

کم‌کاری تیروئید

همان‌گونه که به‌طورمعمول مشاهده می‌شود، کم‌کاری تیروئید مسئول چاق شدن افراد است. بااین‌حال، پیدا کردن رابطه‌ی مستقیم بین این دو مقوله امری بحث‌برانگیز است. کم‌کاری تیروئید آشکار با افزایش وزن مرتبط است ولی رابطه‌ی بین کم‌کاری تیروئید خفیف و اضافه‌وزن واضح نیست. امروزه مشخص شده که تغییر در هورمون محرک تیروئید (TSH) می‌تواند بر روی چاقی تأثیرگذار باشد. شیوع رو به افزایش چاقی، طیف نرمال هورمون محرک تیروئید در مطالعه‌های امروزی بر روی جمعیت‌ها را مشخص می‌کند.

درمان چاقی در کودکان

خوردن غذاهای سالم

– زمانی که برای غذا خرید می‌کنید، به سمت میوه‌ها و سبزیجات بروید. از خرید غذاهای راحت خودداری کنید (مثل شیرینی، بیسکوئیت و غذاهای آماده) چراکه این غذاها معمولاً مقادیر زیادی شکر، چربی و کالری دارند. همیشه غذاهای سالم در دسترس داشته باشید.

– مصرف نوشیدنی‌های شیرین را محدود کنید. این محدودیت شامل آبمیوه نیز می‌شود. این نوشیدنی‌ها در مقابل میزان بالای کالری که به بدن می‌دهند، ارزش غذایی پایینی دارند.

– وعده‌های غذایی را به صورت خانوادگی و دورهم بخورید.

– مصرف فست فود را محدود کنید. بسیاری از این غذاها مقادیر بالای چربی و کالری دارند.

– وعده‌های غذایی را با اندازه‌های مناسب سرو کنید. کودکان به اندازه بزرگسالان به غذا احتیاج ندارند. به کودک خود اجازه دهید تا به هنگام سیر شدن دست از غذا خوردن بکشد حتی در صورتی‌که غذا در بشقاب او باقی مانده است. به یاد داشته باشید که اگر در بیرون از خانه غذا می‌خورید، اندازه‌ی وعده‌های غذایی سرو شده در رستوران‌ها معمولاً بسیار بزرگ است.

دارودرمانی

ممکن است برای برخی از نوجوانان، داروهای مخصوص به‌عنوان بخشی از یک برنامه‌ی کاهش وزن تجویز شوند. سه نوع از این داروها عبارت‌اند از متفورمین، یک عامل هیپو گلایسمیک، یک محدود کننده‌ی لیپاز گوارشی و سیبوترامین، یک محدود کننده‌ی باز جذب سروتونین و نورآدرنالین.

فعالیت بدنی و ورزش کردن

ورزش کردن و تحرک بدنی یک عامل برای متعادل کردن وزن کودکان است. فعالیت بدنی کودکان باعث سوزاندن کالری و سلامتی آن‌ها می‌شود. همچنین تحرک زیاد در طول روز سبب می‌شود انرژی آن‌ها در طول روز تخلیه شود و شب‌ها به‌راحتی بخوابند. همچنین کودکانی که پرتحرک هستند در بزرگسالی معمولا اندام مناسب‌تری دارند.

جمع بندی

چاقی کودکان این روزها یکی از بزرگ‌ترین دغدغه‌های والدین است و والدین باید برای کم شدن وزن و رسیدن به وزن ایده‌آل کودکانشان صبر و حوصله کافی داشته باشند. چرا که با تحرک و یک رژیم غذایی مناسب برای کودکشان می‌توانند به نتیجه‌ی دلخواه خود برسند.

کودکان مبتلا به چاقی بیشتر از دیگران مورد آزار و اذیت قرار می‌گیرند و خطر انزوای اجتماعی آن‌ها بیشتر است. ولی نکته مثبت آن این است که این بیماری توسط متخصص اطفال و با استفاده از رژیم‌های غذایی و داروهای مخصوص درمان می‌شود.پس حتما در جهت درمان آن اقدام نمایید.

مقالات و نشریه‌های مجموعه مدارس سلام

پیام جناب آقای دکتر فاضل مدیر عامل مجموعه مدارس سلام به مناسبت شروع سال تحصیلی جدید

پیام جناب آقای دکتر فاضل، مدیرعامل محترم مجموعه مدارس سلام به مناسبت آغاز سال تحصیلی ۱۴۰۰-۱۳۹۹پیام جناب آقای دکتر فاضل، مدیرعامل محترم مجموعه مدارس سلام به مناسبت آغاز سال تحصیلی ۱۴۰۰-۱
جهت دریافت اطلاعیه ها و اخبار مجموعه مدارس سلام شماره تماس یا ایمیل تان را وارد کنید